Vijf leerlingen van het Hofstad Lyceum bezochten op 31 maart het Huis van Europa, naast het Binnenhof. Daar debatteerden studenten van het Pre-University College van de Universiteit Leiden en kandidaat-leden voor het Europees parlement. Op het Hofstad Lyceum, waarmee het Pre-University College samenwerkt, was gevraagd wie erbij wilde zijn, voor het leuk en het leerzaam. Vijf leerlingen gaven zich op.

Voorafgaand aan het debat vertelde Carla Joosten over haar werk als politiek journalist bij het weekblad Elsevier. Ze werkt nu in Den Haag, maar was van 2008 tot 2014 verslaggever bij de EU in Brussel.

Er waren drie teams van drie of vier leerlingen van het Pre-University College, aangevuld met de kandidaat-parlementariërs. Die deden gewoon mee. De middag was de afsluiting van een cursus debatteren, gecombineerd met kennis vergaren over de EU. Op 23 mei zijn de Europese verkiezingen, vandaar. Er debatteerden telkens twee teams tegen elkaar over een stelling. De organisatie bepaalde of een team voor of tegen de stelling moest zijn. Eerst de stelling bepleiten of afwijzen, dan een woordengevecht tussen de teams en tot slot nogmaals kort het standpunt van het team verdedigen.

Er werd stevig gedebatteerd. Je kon merken dat de leerlingen van ‘het PRE’ zich zeer goed hadden voorbereid, want ze hadden heel veel goede argumenten verzameld. Een aantal middelbare scholen heeft een debatclub, maar als je naar de universiteit gaat kun je daar je hart ook ophalen. In Leiden heb je bijvoorbeeld de Leiding Debating Union, waar je twee keer per week het debatteren kunt oefenen. Twee van hen maakten ook deel uit van de jury die op 31 maart het beste team, het beste argument en de beste spreker bepaalden.

Waarom hadden Sharissha Indraj, Sonya Rashid, Shivak Oedairadjsingh, Nurgül Özyīḡit en Shilaf Badia Sliman – inderdaad, allemaal meisjes – zich aangemeld voor de middag? Het belangrijkste argument was wel de interesse in politiek; één leerling gaat zelfs politicologie studeren. De volgende leerling gaf aan de kant uit van politiek en gezondheid uit te willen. En heel ander argument: ‘Ik praat uit mezelf veel en wil beter leren hoe het moet.’