Afgelopen vrijdagmiddag werd voor de laatste keer ‘gebreipraat’. Het initiatief startte in oktober 2020 en sindsdien hebben zowel leerlingen als leraren onder het genot van een kop thee lekker gekletst en werden er bovendien mooie dingen gebreid, zoals spencers, sjaals en mutsen.

“Als ik het in één woord zou moeten beschrijven, was het gezellig” zegt Bareerah uit V3. “Zodra ik hoorde dat er een breiclub op school was, schreef ik me in. Het was verrassend om te zien dat ik niet de enige was die het leuk vond. Het was ook leuk dat zowel leraren als leerlingen aan de breiclub meededen, waardoor er informeel contact was tussen elkaar. We hebben gekletst en er was altijd thee, (en soms iets lekkers) dus ‘Breipraten’ is de perfecte naam. 

Wat mij blij maakt, is dat ik er nog iets bij heb geleerd; ik kon namelijk alleen rechte steken maken en nu beheers ik ook de averechte steken. Voordat ik van de breiclub had gehoord was ik al bezig met breien, maar ik kwam niet zo ver, omdat ik filmpjes gebruikte. Het fijne aan een breiclub, is dat je iets veel eenvoudiger kan leren, want bij video’s op internet kan je het breiwerk niet van alle kanten bekijken. Bijvoorbeeld met steken opzetten op de naald. Aan het begin moest ik de video heel vaak opnieuw bekijken omdat ik niet kon zien door welke lus de naald heen ging. 

Vrijdag was de laatste bijeenkomst. Ik had een vriendin meegenomen, die ervaring heeft met haken. Mevrouw De Jonge (docente Tekenen en Beeldende Vorming)  had een schattige verrassing voorbereid. Ze had koekjes en gebakjes meegenomen die we gingen nabreien. Weer wat geleerd, ik dacht dat zoiets alleen gehaakt kon worden! Dus we hebben allemaal een gebakje uitgekozen om te breien en aan het eind kregen we een sleutelhanger mee om dat breiwerkje aan je sleutelbos te hangen.

Ik ben blij dat ik eraan heb deelgenomen, ik denk ook dat dit een gezondere hobby is tegenwoordig, want het is rustgevend en je bent even weg van de digitale wereld.”