Bezoek uit Fukushima

Op donderdag 24 maart brachten drie scholieren uit Fukushima een bezoek aan Hofstad Lyceum. Dit drietal (veertien jaar) reist de wereld rond om lezingen te houden over het leven na de kernramp, die na een aardbeving vijf jaar geleden hun stad volledig verwoestte, waarbij zij alles verloren.

Aan de hand van foto's lieten zij aan leerlingen en andere belangstellenden zien hoe hun leven compleet veranderde na de ramp: ze werden geëvacueerd, soms gescheiden van familie, konden niet meer terug naar hun geboortegrond en moesten een nieuw bestaan zien op te bouwen in een vreemde omgeving. Hun aangrijpende verhaal maakte veel indruk.

Hofstad Lyceum onderhoudt als UNESCO-school sinds enkele jaren een intensief contact met Japan. Jaarlijks is er een uitwisseling met Japan, dit jaar met een school in Yokohama. Ook onderwijsgevenden, beleidsmakers en studenten uit verschillende Japanse steden komen met regelmaat langs op Hofstad Lyceum.